Tänään oli arkitottiksen ensimmäinen kerta. Menimme bussilla Veikkolaan ja Veikkolan koululta kävelimme kaarihalleille. Ajattelin mennä metsän kautta kun metsässä oleva polku näytti menevän oikeaan suuntaan Harmitti, ettei tullut kameraa mukaan kun oli niin nätit mänty-jäkälä maisemat. Ensi kerralla sitten Toivottavasti on vielä valoisaa silloin. Kun tulimme kaarihalleille, alkoi sataa, mutta sade onneksi loppui ennen kurssin alkua. Meitä oli kahdeksan koirakkoa ja kaksi kouluttajaa. Ensin menimme rinkiin ja aiheena oli luoksepäästävyys. Molemmat kouluttajat kävivät kaikkien koirakoiden luona ja toinen katsoi Mikon hampaat. Miko oli silloin nätisti Seuraavaksi pujottelimme muiden koirakoiden välistä, niin että hihnan piti olla löysällä ja koiraan kontakti. Meillä meni hyvin ja meille sanottiin, että tosi hyvää seuraamista näin nuorelta koiralta ja palkitsin sitä aina oikeaan aikaan eli kun Miko katsoi silmiin (Mikohan oli vain niin nälkäinen, että namin toivossa kontaktin saaminen oli helppoa ) Seuraavaksi menimme riviin ja vuorossa oli tokon perusasento eli vierellä istuminen. Tätä kun on tullut jo paljon harjoiteltua, niin ohjaaja vain katsoi miten meiltä onnistui. Ja hyvinhän me osataan, vaikka Miko ei vielä ihan oikeaan kohtaan ja tarpeeksi lähelle tule. Viimeisenä oli vuorossa luoksetulo. Tämäkin meiltä sujuu jo hyvin Olin taas tosi ylpeä Mikosta kun se välillä touhusi omiaan, mutta sitä kutsuttaessa Miko tuli aina eteeni istumaan ja katsoi silmiin. Tosi hienoa Enkä ole tuota edes opettanut Se on se naminhimo kun saa tekemän mitä vain On ollut muista pentukursseista jotain hyötyä kun ensimmäisellä kerralla osasimme jo kaiken, vaikka vielä on runsaasti harjoiteltavaa. Saimme paljon kehuja, kun Miko on nuoresta iästään huolimatta jo noin taitava Jotain juttuja osasimme paremmin kuin jotkut aikuiset koirat Miko varmaan olikin ainoa pentu. Jämtlanninpystykorva Pontuksen omistaja kysyi jos tunnin jälkeen päästämme koiria juoksemaan ja niin muiden lähdettyä me menimme viereiseen metsään. Mukaan tuli saksanpaimenkoira Riitu. Heti vapaaksi päästyään Pontus lähti kovaa vauhtia polkua eteenpäin ja Miko lähti mukaan. Hetken päästä Riituki liittyi joukkoon. Siinä mietimme Riitun omistajan kanssa, että mahtavatkohan tulla takaisin Pian Miko juoksikin kovaa vauhtia luokseni. Riitu innostuessaan oli vähän raju pikku-Mikolle ja Miko jäi kaksi kertaa sen jalkoihin, niin että kiljaisi. Sen jälkeen Miko vähän pelkäsi Riitua ja vältteli sitä, mutta silti lähti juoksuihin mukaan. Miko myös käyttäytyi sen jälkeen mielistelevästi nuollen Riitun suupieliä. Lopuksi Miko taisi vähän puolustaa itseään kun se yritti näykkiä Riitua ja lyödä etutassuilla. Pontusta Miko tykkäsi astua eikä Pontus välittänyt yhtään Metsätie kuulemma jatkui vaikka kuinka pitkälle, Pontuksen kanssa sitä oltiin kuljettu kaksi tuntia eteenpäin, jonka jälkeen käännytty kotiin. Täytyy ensi viikon viikonloppuna mennä sinne Mikon kanssa, että saa kunnolla olla vapaana

Arkitottiksen jälkeen torstaisin Pitäjänmäessä olisi 10 kertaa (marras-tammikuu) tottelevaisuuden tehokurssi pennuille, joka kiinnostaisi. Aiheena on erilaisia keinoja rauhoittaa vilkas pentu (meille hyödyllinen!), istu, maahan, erilaisia temppuja, tavarasta luopuminen, paikka, luoksetulo häiriöttä ja häiriössä, katsekontakti, sivulle, seuraa, käsittelyharjoituksia, odota, ei ota, ohituksia, seiso, käännös vasemmalle ja oikealle, hihnassa kulkeminen ja paikalla makuu. Kurssilla käsitellään myös miten pennun saa lopettamaan puremisen, mitä ovat rauhoittavat signaalit. Tältä kurssilta voi jatkaa tottelevaisuuden tehokurssille, jossa syvennetään oppeja ja vaikeustaso nousee. Kurssi vaan maksaa sen verran, että vähän pitää vielä miettiä. Eihän yksittäinen kerta ole sen kalliimpaa kuin vaikka pentukurssin kerta, mutta kertoja on niin paljon enemmän.

Huomenna tuskin tulee kirjoitusta, kun lähdemme Helsinkiin heti kun tulen kotiin. Menemme käymään Lauran luona ja Miko pääsee taas leikkimään Sisin kanssa. Loppuillan olemme Arilla ja jossain vaiheessa lähdemme Nosturiin ja Miko saa jäädä Arin kanssa kahdestaan Kotiin tuleme vasta yöllä ja aamulla lähdemme Mikon kanssa Lohjalle.