Kävin tänään kuuntelemassa 3,5 tunnin luennon harrastuskoiran lihashuollosta. Eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäinen oli tosi hyvä luennoitsija ja mukana oli sopivasti huumoria. Hän työskentelee yliopistollisella eläinsairaalalla. Luento oli hyvin mielenkiintoinen ja se oli hyvä lisä aikaisempaan hierontakurssin luentoon. Hierontakurssilla oli enemmän hieronnasta ja venyttelyistä, jotka tästä luennosta oli jätetty pois.

Yksi hyvin mieleen jääneistä asioista oli se, että monet harrasteet, joita koirille olemme luoneet, eivät ole kovin luonnollista toimintaa koiralle, vaikka niin saatetaan ajatella. Esimerkkinä agility. Hyppääminen on koiralle luonnollista toimintaa, mutta agilityrata on kaukana koiran luonnollisesta toiminnasta. Eihän yksikään koiraa tee mitään sellaista omin päin. Mutta ei luennoitsija-Heli kuitenkaan ollut mitenkään agilitya vastaan. Luennolla oli toinenkin koikkeri-ihminen, Mizyn Mari. Hänen kanssa tuli vähän keskusteltua esimerkiksi kulmausten vaikutuksesta. Koiralla, jolla on pysty olkavarsi, on paljon heikompi iskunvaimennus etujaloissa kuin koiralla, joka on riittävästi kulmautunut. Yhden amerikkalaisen tutkimuksen mukaan agilitykoirat saivat eniten selkä- ja olkavammoja. Kaikkein eniten loukkaantumisia tuli A-esteellä, sitten puomilla ja hypyillä. Katsoimme kuvasarjan koirasta, joka laskeutuu A-esteeltä ja kyllä siinä paino oli hyvin reilusti edessä. Jos koiralla on huonot etukulmaukset, niin on syytä miettiä onko agility sopiva harrastus. En kyllä usko, että koikkereilla on pahemmin rakenteellisia "virheitä". Mitään tietoa ei ole, mutta veikkaisin niin.

Puhetta oli myös nesteytyksen tärkeydestä, harrastuspäiväkirjan pidosta, levosta, koiran psyykestä, lämmittelystä ja loppuverryttelystä sekä tokokoiran staattisesta rasituksesta. Heli piti tärkeänä, että tokokoiralla treenattaisiin myös oikealla seuraamista. Hänellä on kokemusta tokokoirista, jotka esimerkiksi fyssarin ontumatutkimuksessa eivät osaa mennä ympyrää oikealla puolella (ympyrää kävellään molempiin suuntiin ja koira on ulkoreunalla). Erityisesti koiralla, jolla on oikein hyvä kontakti, kiristyy niskan oikea puoli.

Keskustelua oli myös takin käytöstä. Takki on hyvä apu koiran lämpimänä pitämisessä, mutta jos takki aiheuttaa muutoksia koiran liikkumiseen, on parempi olla käyttämättä. Fyssarilla ei ollut oikein mielipidettä Back On Track-loimista, joihin keskustelu kääntyi. Aluksi hän sanoi, ettei tuotteiden toimivuudesta ole mitään tieteellisiä tutkimuksia. Toisten mielestä BOTit on maailman paras keksintö, toiset taas tuntee tulleensa huijatuksi. Hän piti niissä hyvänä sitä, että loimi peittää isot lihakset ja se peittää myös kaulan. Vähän on itsellä käynyt mielessä BOTin hankkiminen, mutta eiköhän me pärjätä nykyisellä takillakin. Ainakin toistaiseksi.

Vihkoon tuli kirjoitusta 12 A5-sivua, joten kaikenlaista mielenkiintoista asiaa oli. Täytyy huomenna katsoa vielä muistiinpanot läpi. Heli kertoi netissä olevista videoista, joissa näkyy hidastettuna koirien (pääasiassa vinttikoirien) juoksua. Hän sanoi niiden olevan aika hurjaa katsottavaa, kun näkee esimerkiksi miten paljon voimaa kohdistuu kovaa juoksevan koiran ranneniveliin. En löytänyt annetuilla hakusanoilla YoiTubesta mitään tämän parempaa, mutta Heli sanoi, että voi lähettää linkit pyynnöstä. Täytyy pyytää ja varsinkin flyball-videot, joista oli mainintaa, kuulosti aika hurjilta.

Perjantaina Miko oli kovin suotuisa vieraita kohtaan. Bussiin mennessä Miko antoi vieraan ihmisen silittää itseään eikä se edes yhtään yrittänyt väistää. Meillä kävi myös seuraava vuokralainen katsomassa asuntoa (kämppä irtisanottiin keskiviikkona ja torstaina sain viestin seuraavalta asukkaalta, joka halusi tulla katsomaan kämppää, melko nopeaa toimintaa). Ajattelin ensin vain mainita, että meillä on koira. Sanoinkin, että meidän koira voi kovin haukkua ja murista vieraille, mutta jos se saa rauhassa haistella, niin kyllä se sitten hiljenee. Miko vain haukkui kun avasin oven, mutta sen jälkeen ääntely loppui ja Miko alkoi vähän turhan tungettelevan haistelun. Vinkuakin se kävi vieraalle tarjoamassa. Ihan kiva, että välillä noinkin.


Perjantaina agihallin keinonurmella


Miko tykkää olla sylissä. Perjantaina kun istuin sohvan selkänojalla, Miko kiipesi syliini. Ihana mies :)


Yritin ottaa kuvaa Mikon pitkästä kuolavanasta, kyllä se kuvassa vähän näkyy :)