Tammela 25.9.2011

Kuvaajat Carina Timberg ja Ann Olsson

1a KONTAKTI Tervehtiminen: 3 (Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen, ei väistä)
1b KONTAKTI Yhteistyö: 3 (Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta)
1c KONTAKTI Käsittely: 1 (Torjuu murisemalla ja/tai yrittää purra)

2a LEIKKI 1 Leikkihalu: 4 (Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen)
2b LEIKKI 1 Tarttuminen: 2 (Ei tartu, nuuskii esinettä)
2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu: 1 (Ei tartu esineeseen)

Video kontakti ja leikki 1

Miko lähti hyvin TO:n mukaan, vaikkakin oli kiinnostuneempi haistelusta ja takaisin päin oli kiire. Tämä meni siis paremmin kuin odotin. Käsittelyssä väistäminen oli odotettavissa, mutta en olisi uskonut Mikon väistävän niin kovasti ja lopuksi vielä murisevan. Tai no, ei murina tuollaisen väistämisen jälkeen ollut yllättävää. Mutta mietin kyllä ennen kuvausta, että Mikolle voi olla vaikeampi paikka, jos joku tulee koskemaan ilman, että olen vieressä tukena.

Olipa yllätys, että Miko kiinnostui leikkimisestä. Olin ihan varma, ettei sitä kiinnosta pätkääkään. Se, että Miko ei ottanut lelua suuhunsa, oli ihan odotettavaa. Olihan se kovin isokin ja täynnä muiden hajuja. Odotettavasti Miko alkoi haukkua kun TO ryhtyi kummallisesti hyppimään lelun kanssa.

3a TAKAA-AJO 1. kerta: 2 (Aloittaa, mutta keskeyttää)
3b TARTTUMINEN 1. kerta: 1 (Ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään)
3a TAKAA-AJO 2. kerta: 3 (Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista)
3b TARTTUMINEN 2. kerta: 2 (Ei tartu, nuuskii saalista)

Video takaa-ajo ja tarttuminen 1

Oletin Mikon lähtevän innokkaasti vieheen perään. Ensimmäisellä kerralla Miko ei ehkä huomannut viehettä kunnolla. Se lähti kyllä perään kun näki jonkin liikkuvan, mutta kävi vain haistelemassa rullia. Toinen kerta ei valitettavasti ole videolla. Silloin Miko lähti reippaammin vieheen perään ja kävi haistelemassa viehettä kun se oli pysähtynyt.

4 AKTIVITEETTITASO: 3 (Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja)

Tästä on video, mutta kolmen minuutin pätkä siitä kun Miko haistelee voi olla vähän tylsä

Miko siis haisteli maata kaikkialta mihin vain pääsi liikkumaan. Välillä se veti niin kovasti, että jouduin hieman korjaamaan asentoa. Miko teki niin kuin odotinkin.

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus: 3 (Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja)
5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio: 1 (Ei osoita uhkauseleitä)
5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus: 2 (Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo)
5d ETÄLEIKKI Leikkihalu: 2 (Ei leiki - osoittaa kiinnostusta)
5e ETÄLEIKKI Yhteistyö: 1 (Ei osoita kiinnostusta)

Video etäleikki

Kun kumma hahmo sipsutteli ja pysähteli piilojen välillä, Miko katsoi sitä koko ajan. Olisin odottanut Mikon haukkuvan tässä vaiheessa. Kun hahmo oli mennyt piiloon ja päästin Mikon irti, se lähti haistelemaan maata. Kun hahmo alkoi lauleskella piilossa, Mikon pää nousi maasta ja se alkoi katsoa äänen suuntaan. Kun mies tuli piilostaan, Miko syöksyi haukkuen sen luo. Olin yllättynyt, että Miko haukun lomassa meni välillä leikkiin kutsuasentoon ja siksi kai tulkittiin, että Miko oli kiinnostunut leikkimisestä, vaikka ei siihen ryhtynytkään. Haukkuessaan Miko pari kertaa vilkaisi minua. Ainakaan YouTubeen ladatulla videolla en näe koska Miko vilkuilee kun kuva ei ole tarkentunut ja on siksi epäselvä. (Sanoin kuvaajalle, että pääasia on, että reaktiot tulevat videolle, se ei haittaa, vaikka tarkennukset olisi pielessä.) Videomuodon muuttaminen heikensi kuvalaatua, mutta HD-videoiden lataaminen olisi kestänyt ikuisuuden. Mun kanssa Miko kävi haistelemassa miestä.

6a YLLÄTYS Pelko: 3 (Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista)
6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio: 3 (Osoittaa useita uhkauseleitä)
6c YLLÄTYS Uteliaisuus: 1 (Menee haalarin luo, kun se on laskettu maahan)
6d YLLÄTYS Jäljelle jäävä pelko: 5 (Voimakas pelko, voi lisääntyä jokaisella ohituskerralla)
6e YLLÄTYS Jäljelle jäävä kiinnostus: 1 (Ei osoita kiinnostusta haalariin)

Video yllätys

Kirjoitin noin viikko sitten näin: Yllätys: Miko varmasti säikähtää haalaria ja hypähtää jonkin verran taaksepäin, jonka jälkeen aloittaa haukkumisen. En usko, että Miko suostuu tulemaan haalarin luo edes silloin kun olen itse ihan sen edessä vaan jatkaa haukkumista. Haalarin ohittaminen varmaan onnistuu, mutta niin että Miko väistää. Tai sitten ei.” Yllätyin kuinka pitkälle Miko pakeni haalaria. Odotetusti Miko ei tullut haalarin luo, vaikka itse olin sen lähellä. Mikoa kutsuessa se kuitenkin tuli lähemmäksi. Positiivinen yllätys oli, että Miko uskalsi tulla haistelemaan maassa olevaa haalaria. Huomaa, että mulla on aika hiljainen ääni kun kuvaaja pariin kertaa käskee kehumaan vaikka niin koko ajan teenkin  Odotin haalarin ohittamisen onnistuvan, mutta se osoittautui liian vaikeaksi. Tai, ehkä se ei kuitenkaan ihan yllätys ollut, ks. viimeinen lause viime viikon kirjoituksessa… Miksiköhän pidän niin hanakasti hihnasta kiinni? Mutta yllätys oli se kun osion jälkeen kuvaaja sanoi, että he ovat sitä mieltä, että kuvaus keskeytetään. Heidän mielestä Miko voi kuormittua liikaa jos vielä jatkamme räminälaitteelle ja aaveisiin. Keskeytyksen syyksi kirjattiin ”Ei pysty palautumaan”. Sillä kai meinattiin, että Miko ei palautunut haalaria kohtaan tuntemasta pelosta, sillä kuvauksen jälkeen leikitin Mikoa ja se onnistui hyvin. Jos Miko on kuormittunut, niin se ei leiki. Miko yleensä palautuu nopeasti, mutta jos se esim. pelästyy monta kertaa putkeen, niin sitten palautuminen kestää. Siitä esimerkkinä meidän toinen mejä-koe.

Lauantaina aloin jännittää sitä, että antaako Miko ottaa itsensä kiinni niiden osien jälkeen, joissa se on päästetty irti. Kuvauksessa on 2 minuuttia aikaa saada koira hallintaan tai kuvaus keskeytetään. Huolenaihe osoittautui aiheelliseksi. Miko ei muutamana kertana antanut ottaa itseään kiinni. Se ei tullut kutsusta luokse ja jos menin sen luo, se lähti karkuun. Onneksi istu-käsky tepsi (sitä tosin joutui aika monta kertaa toistamaan). Leikki ja takaa-ajo videoista leikkasin kiinniottoyritykset pois...

Olin vähän pettynyt, ettei me saatu tehdä kuvausta loppuun asti. Räminälaitteen en olisi uskonut olevan Mikolle kovin paha juttu, koska yleensä Miko säikähtää kovaa ääntä, mutta jatkaa sen jälkeen sitä mitä oli tekemässä. Aaveet olisi ehkä voinut olla liikaa Mikolle. Eiköhän kuvaajat kuitenkin osannut tehdä oikean päätöksen. Mitä tulos sitten kertoo Mikosta? Että sillä ei ole ihan vahvin hermorakenne? Sen jo tiesinkin.

Koska kuvaaja keskeytti kuvauksen, niin mahdollisuutta uusintakuvaukseen ei ole. En kyllä olisi vienyt Mikoa enää uuteen kuvaukseen, vaikka mahdollisuus olisi ollutkin. Suosittelen silti MH-luonnekuvausta muillekin. Oli mielenkiintoista. Kiva tietää, että tuntee koiransa vaikka niitä yllätyksiä tuli. Suurimman kuormituksen Mikolle taisi aiheuttaa Mizylle ammutut kaksi laukausta. Olimme silloin lähellä kuvausaluetta. Laukauksista palautuminen kesti vähän pidempään.

Toinen kuvaaja, ruotsalainen Ann Olsson on ilmeisesti ollut mukana kehittämässä MH-luonnekuvausta, joten oli kiva, että hän oli meillä kuvaajana.

Illalla menimme agilitytreeneihin, sillä halusin olla paikalla viimeisissä treeneissä ennen talvikautta, jolloin koko ryhmä vaihtuu. Sanoin kouluttajalle, että en halua Mikolle kovin paljoa toistoja, koska olemme olleet MH-luonnekuvauksessa. Kun sanoin, että kuvaus keskeytettiin, koska Mikon arveltiin kuormittuvan liikaa jos jatkamme, niin kouluttaja oli vähän yllättynyt kun hänestä Miko ei ole sellainen. Miko oli treeneissä, joissa aiheena haltuunotto, tosi innokas. Haltuunottoa harjoiteltiin pienellä pätkällä, jossa oli hyppy-hyppy-hyppy-putki. Kolmas hyppy kierrettiin takaa ja se oli hankalammassa kulmassa. Sen ja edellisen hypyn välissä tehtiin haltuunotto. Vaikka aluksi sekoilinkin, niin saatiin se toimimaan. Omatoimipisteillä en ensin tehnyt mitään, mutta lopuksi tehtiin kepit molemmilta puolilta. A oli niin lähellä keppejä, että Miko ensin oikealta puolelta ohjattaessa syöksyi ekasta keppivälistä A:lle useamman kerran. Toisen haltuunottopätkän jälkeen tehtiin vielä eteen lähetystä hyppy-pituus esteillä. Namialusta oli esteiden takana. Miko meni niin kovaa vauhtia eteen, ettei mun tarvinnut liikkua.

Kouluttaja oli sitä mieltä, että meillä on vielä yksi kerta jäljellä. Talvikausi alkaa 2.10. ja se kyllä on sunnuntai. Täytyy vielä varmistaa mihin ja monelta me ensi sunnuntaina mennään. Talvikausi mennään sitten kisavalmiiden ryhmässä ja mua vähän jännittää onko muut paljon edistyneempiä kuin me. 1/3 ryhmästä on jo aloittanut kisaamisen ykkösissä.