Ennen maanantain tokotuntia kävimme taas metsässä lenkillä, mutta tällä kertaa ei sentään kohdattu muita koiria. Jännää miten Miko aina spurtteja tehdessään (juoksee kovaa pois päin, kääntyy, juoksee takaisin ja minusta ohi kovaa vauhtia, kääntyy ja taas lähtee juoksuun...) lopulta tekee äkkipysähdyksen suoraan eteeni ja jää istumaan. Ihan kuin luoksetulossa, jossa Miko tulee eteeni. Kun Miko juoksee metsässä niin en sano sille mitään, mutta ehkä tuo eteen pysähtyminen kuitenkin juontaa luoksetulosta. Joltain sienestäjältä oli pudonnut veitsi maahan. Työnsin terän maahan ettei koirat vain satuta siihen jalkaansa. Ehkä se olisi pitänyt ottaa mukaan.

Tokossa liikkeet tehtiin "koemaisesti". Lainausmerkkeihin siksi, ettei kuitenkaan ihan koemaisesti vaan meidän kaikkien taso huomioiden. Aloitimme paikkamakuulla. Miko kovasti haisteli ja eikä tahtonut pysyä sivulla vaan lähti perusasennosta omin luvin. Kerran polkaisin maata Mikon pään lähettyvillä, jotta se lopettaisi. Sen jälkeen Miko luimisteli, häntä oli vähän koipien välissä enkä meinannut saada sitä sivulle. Vähän ennen liikkeen alkua sain Mikon sivulle ja sitten koirat piti käskeä maahan ja menimme hihnan mitan päähän koirasta. Miko jäi vähän huonoon asentoon. Miko ei pysynyt koko aikaa (30s?) maassa. Käskin sen takaisin maahan, mutta Miko tuli luokseni häntää alhaalla heiluttaen. Juuri kuin sain palautettua Mikon maahan, tuli aika täyteen. Loput liikkeet tehtiin parin liikkeen sarjoissa yksitellen, me olimme viimeisiä. Menin vuoroa odottaessa pistämään vettä Mikon kuppiin, jolloin Miko meni minusta hihnanmitan päähän makaamaan, selkä minuun päin. Miko taisi loukkaantua siitä maahan polkaisusta.... Otin patukan repusta ja vähän piippasin sitä (Mikon patukassa on vinku, siksi se on niin kauhean kiva), jolloin Miko höristi korviaan. Sain Mikon vähän rentoutumaan leikittämällä sitä patukalla. Patukan avulla sain innostettua Mikon kivan innokkaaseen seuraamiseen.

Ensimmäisessä osassa oli seuraamista ja liikkeestä maahan meno. Miko seurasi ihan ok, mutta namin jälkeen kontakti katosi hetkeksi. Kouluttajan kommentti oli, että seuraaminen oli ihan hyvää muuten, mutta välillä Miko haahuili. Liikkeestä maahan Miko meni mukavan reippaasti ja nopeasti. Kouluttajan mukaan maahan meno oli hyvä, mutta turhan kireä hihna saattoi edesauttaa sitä.

Toisessa osassa oli luoksetulo, liikkeestä seisominen ja hyppy. Luoksetulossa ensimmäinen tänne-käsky oli liian vaisu ja jouduin toistamaan sen. Miko lähti toisesta käskystä, mutta ravasi kun ihmetteli perässä tulevaa hihnaa (sen olisi voinut ottaa pois, mutta kun ei luota...) Liikkeestä Miko pysähtyi heti ja jäi seisomaan. Pysäytin Mikon kädellä. Hypyssä käytettiin namikippoa esteen toisella puolella. Yritin saada Mikon sivulle, mutta se meinasikin jo hypätä. Ehdin kieltää ja käskin sen sivulle. Lähetin Mikon hyppy-käskyllä, mutta jouduin toistamaan sen ja näyttämään kädellä ennen kuin Miko hyppäsi. Toisella kerralla jätin Mikon istumaan esteen taakse ja kävin itse viemässä namin kippoon. Kun palasin Mikon luo, Miko meinasi hypätä. Ehdin taas kieltää, jonka jälkeen en millään meinannut saada Mikoa sivulle. Miko vähän luimisteli ja kouluttaja sanoi, ettei tärkeintä ole että Miko on sivulla, kunhan naama on menosuuntaan. Taas jouduin toistamaan käskyn ja näyttää kädellä ennen kuin Miko hyppäsi. Kouluttajan mielestä minun olisi pitänyt kieltämisen sijasta sanoa hyppy-käsky kun Miko oli hyppäämässä ja antaa sen hypätä.

Ensi maanantaille oli suunniteltu möllitokoa, mutta sitä ei järjestetäkään. Sen sijaan meille pidetään ylimääräinen tokotunti, jolloin liikkeitä tehdään koemaisesti. Matkalla bussille oli pari hyvää ja pitkää seuraamispätkää Mikon tarjoamina.

Tiistain arkitokon aiheina olivat luoksepäästävyys, pujottelu, liikkeestä istu, luoksetulo ja seuraaminen. Luoksetulossa pidin namia Mikon pään yläpuolella kunnes kouluttaja oli lähellä. Kättely meni hyvin, mutta kouluttajan koskiessa Mikoa se peruutti taakseni. Tämän jälkeen pujottelimme rivissä seisovien muiden koirakoiden ohi molempiin suuntiin. Kontakti oli huono, varsinkin silloin kun mentiin jonkun takaa, koska silloin olimme nurmikolla. Nurmikolla olen antanut Mikon haistella, joten siellä painui nenä maahan. Liikkeestä istuminen tehtiin 10 metrin matkalla, jonka puolivälissä koira käskettiin istumaan ja heti sen jälkeen jatkettiin loppuun. Miko meni pari kertaa maahan, jolloin kouluttaja sanoi, että jotkut näköjään osaa muitakin jääviä liikkeitä Mikon tosin olisi pitänyt istua... Yksi ryhmästämme ei istumisen jälkeen antanut uutta seuraamiskäskyä ja siksi kouluttaja pyysi meitä näyttämään mallia. Johan nyt, jo toinen kerta kun meitä pyydetään näyttämään esimerkkiä Luoksetulo tehtiin 10m välimatkalla. Miko jäi hienosti istumaan paikalleen ja tuli ensimmäisestä käskystä luo, ensin laukkaa jonka nopeasti vaihtoi raviin. Silti ainoa mitä kouluttaja meille sanoi oli, että meidän kannattaisi mennä tokoryhmään. Sellaisessa jo ollaankin. Seuraaminen oli huonoa, kontakti oli ihan hukassa suurimman osan ajasta.

Ennen lähtöä kouluttaja sanoi, että meidän kannattaisi harjoitella liikkeitä kaksin kun Miko on vähän arka. Teknisesti Miko osaa liikkeet (!), mutta intoa ja varmuutta kaivattaisiin lisää. Kouluttajan mukaan Mikon itsetunto kasvaa kun teemme kaksistaan iloisia harjoituksia ja sen minun kanssa tekemisen halu kasvaa. Viime päivinä Miko on ollut kumman vaisu ja aran oloinen, vähän epävarma. Kai sillä on joku herkkiskausi meneillään.

Arkitokoa on vielä kaksi kertaa jäljellä. Seuraavan kerran kun se taas alkaa, niin en taida enää ilmoittautua. Meidän seuralla ei ole jatkuvaa arkitokoa vaan välillä tulee 5-8 kerran pätkiä, joihin erikseen ilmoittaudutaan. Tämä taitaa olla jo meidän neljäs kerta kun ollaan mukana. Vähän alkaa käydä tylsäksi kun asiat on aika samoja ja ryhmässä on paljon niitäkin, joilla ei ole mitään tokotavoitteita (eikä arkitokossa tarvi ollakaan).

Seuraavaksi Hyvinkäälle. Miko tulee paikalle kopeloitavaksi (ei tuomarin), joten tulkaa vaan kaikki koskemaan Mikoa ja katsomaan hampaita